Dessa soldater!

Dessa soldatanor de kan vara riktigt knepiga att hitta något om. Den här veckan har jag jobbat med Ryttaren Lars Lidbom och hans måg Anders Glase/Glasin/Glasing.

Lars Lidbom hade jag hittat i soldatregistret och han skulle var född 1729 och död 1789 och var ryttare för Öfra Lid. Där har jag också hittat ett antal barn födda men aldrig något namn på modern. Jag kunde inte hitta honom i begravningslängden kring 1789 så jag antog att han dött i krig fast hans höga ålder gjorde mig lite fundersam. Så småningom hittar jag honom av en händelse och han dog 1782 men inte i krig.

Hans måg Anders var ännu knepigare för honom kunde jag inte finna i soldatregistret. Tillslut hittade jag honom i alla fall i Generalmönsterrullan. Han var Livgrenadjär för Wadstena kompani och Glaskulla rote i Vinnerstad. Enligt rullan 1806 kallades han Glase var 40 år och hade tjänstgjort i 17 år och var utkommenderad till Pommern. Det är mitt sista spår av honom.
Han får fyra barn alla födda i Glaskulla och i samtliga fall är han kallad Anders Glasing. Jämförelse med mantalsländen gör mig rätt så säker på att han är identisk med Anders Glase. Anders Glase finns med i soldatregistret men den enda nya uppgift man får där är att han är född 1766 och det hade jag redan räknat ut. Eftersom födelseboken i Vinnerstad är mycket svårläst har jag inte börjat leta efter möjliga föräldrar där. Jag hoppas att bouppteckningen efter honom så småningom ska ge en ledtråd om vem hans föräldrar var.

Två av dopvittnena till hans barn ”stack ut”. Den ena Brita Abrahamsdotter i Ask. Hon visade sig vara systerdotter till Anders fru. Vid en genomgång av dopvittnena till henne och hennes syskon hittade jag dessutom två bröder till Anders fru men jag kunde inte tyda deras vistelseort utan fick ta hjälp av anbytarforum. Detta ledde till att jag äntligen hittade Anders svärmor d v s Lars Lidboms hustru. Hon var omgift med fd Corporalen Erik Lohm som var rättare på Elmtomta i Ask.

Enligt husförhörsländen i Ask så är hon född i något som jag har tytt till Svennevad. Jag har inte hitta henne där varken i dopboken eller vigsellängden. Jag har även letat efter Lars där men hitintills har jag inte hunnit något spår av dem innan första barnets födelse 1754 i Öfra Lid, Västra Ny.

Annonser
Published in: on februari 17, 2008 at 10:56 f m  Kommentera  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/2008/02/17/dessa-soldater/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: