Semester

Äntligen har vi fått tid att åka till torpet i Östergötland! Och äntligen har jag besökt landsarkivet i Vadstena. Två regninga eftermiddagar tillbringade mannen och jag där i jakt efter bouppteckningar. Till min besvikelse var det få av mina, i förväg planerade, anors bouppteckningar som vi kunde finna. Troligen var de helt enkelt för fattiga eller så levde de för tidigt.

Jag lyckades i alla fall fastställa dödsdatum för en av mina anor som jag tidigare misslyckats med. Prästen hade skrivit att hon hette Lisa i stället för Maria i begravningslängden. Att hennes bou fanns kvar överhuvudtaget beror antagligen på att hennes man gifte om sig och barnen skulle få ut sin arvslott. Hon dog 1798 men bou var insorterad 1808 tillsammans med arvsdelningen och det var det året mannen gifte om sig.

Jag hade hoppats på att skulle kunna få belägg för att Johannes Björkman var far till morfars mormor Anna Sofia Björkman. Hon är född 1847 innan äktenskapet och är hela tiden noterad som oäkta i husförhörslängden men uppgifter sedan tidigare forskning påstår att att han ska ha erkänt faderskapet, något jag hitintills inte funnit någon uppgift om. Johannes dog utfattig och någon bou har jag alltså inte funnit.

Min man som var med mig till landsarkivet verkar tycka att det är spännande att ”gräva” i arkivet. Kanske blir även han en släktforskare. Från början var det meningen att han skulle hjälpa mig att leta efter uppgifter på microkorten för jag hade glömt mina åkband mot illamående hemma i Huddinge. Jag blir otroligt ”åksjuk” av att leta uppgifter på microkort. Vi plockade inte fram ett enda mircrokort utan använde personregistren och Marie-Anne Olssons avskrifter av bouppteckningsingresser.

Nu är vi hemma i Huddinge några dagar för min man, som är egen företagare, var tvungen att se till några arbeten men förmodligen åker vi ner igen i morgon igen om inte redan i kväll. Fortsätter det mulna vädret så blir det kanske fler besök i Vadstena. Kanske jag då ger mig på domböckerna i jakt på fäder till oäkta barn.

Annonser
Published in: on augusti 7, 2008 at 8:01 f m  Kommentera  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/2008/08/07/semester/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: