Mantalslängder igen

Jag håller ju på att läsa kursen ”Släktforskning – en introduktion” på distans och då har jag tillgång till SVAR. Alltså håller jag och studerar mantalslängder igen.

Jag har bland annat studerat Hällestads mantalslängder. Jag har väl inte fått fram så mycket nytt men har hittat uppgifter som jag annars bara har fått fram via Disbyt. Lite intressant att min enda vallon-ana verkar ha varit en väl sedd man i Hällestad med legofolk och blivit ombedd att vara dopvittne flera gånger.
När han begravs så står det i begravningslängden 1638 ”Then 3 Juni begrofs Wälachtige Antonius Melot i Bogetorp lades i Kyrkian jämte? hans stool”

Tyvärr är det ju inte alltid man kan jämföra uppgifter från mantallängder med uppgifter från kyrkböcker så det känns ofta som uppgifterna man får fram är mer eller mindre kvalficerade gissningar vilket ur källkritisk hänseende inte är det bästa. Helst ska man ju ha två oberoende källor har jag fått lära mig på kursen. Fast när det gäller släktforskning så får man ofta leta efter uppgifter som stjälper ens teorier än de som stärker 🙂

Annonser
Published in: on oktober 20, 2008 at 8:46 f m  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/2008/10/20/mantalslangder-igen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: