Frustrerad

Tack vare Anna N så kunde jag inte låta bli att åter igen se om jag kunde hitta något mer om min ana Katarina Persdotter Wissman.

Hon förslog att jag skulle kolla upp om hon möjligtvis kunde vara född i Vissefjärda i Kalmar län. Tyvärr börjar födelseboken där först 1696 och enligt åldersangivelser i husförhörslängden skall hon vara född 1695 i Wiß. Hon kan till och med vara född ännu tidigare eftersom en dotter skall vara född 1712. Det underligaste är att jag kan finna henne som piga på Hornö i Vallby så sent som 1712 i mantalslängden (undertecknad i mars 1712) men inte hennes och mannens, Olof Esaiasson Nybom, vigsel eller de första barnens födelse. Först 1714 hittar jag paret när en icke namngiven dotter är född. Då finns de fortfarande under Hornö men mannen arrenderar trädgården, han är trädgårdsmästare. Ännu ett barn föds medan de är kvar på Hornö men 1720 när sonen Per föds är mannen trädgårdsmästare på Wärnsta i grannsocknen Lillkyrka.

Jag tycker att jag har ”vridit och vänt på varje sten” som går att vända men jag kan inte finna något mer om parets ursprung. Kan de kommit med sitt herrskapsfolk från någon annan del av landet eller har de kommit som flyktingar? Vid den här tiden figurerar ett antal flyktingar från Åland i kyrkböckerna.

Det verkar som jag får ge upp för den här gången.

Annonser
Published in: on oktober 7, 2009 at 8:03 f m  Kommentera  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/2009/10/07/frustrerad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: