Anor tillbaka till 1300-talet!

Av en tillfällighet råkade jag söka efter en ana på disbyt. Jag brukar göra det för att få ledtrådar när jag kört fast men den här anan var jag i princip ”färdig” med tänkte bara kolla om jag fått med de mantalslängder som finns. Också gjorde jag då sökningen på disbyt och till min förvåning fann jag att det fanns flera led till som antagligen inte funnits där förut. Och det var inte bara några enstaka led utan från 1600-talet till 1300-talet.

Först tyckte jag att det var väldigt spännande att kunna finna en ana som var född 1360, på medeltiden! Sedan började jag fundera på hur dessa uppgifter stämmer och hur man har fått fram dem. Nu var det flera forskare som hade angivit samma uppgifter så det är svårt att veta vem som egentligen fått fram dem. Nu framkommer det ju inte heller vilken ställning dessa anor haft men det var bara personer med patronymikon och de flesta levde i Risinge, Hällestad och Vreta Kloster så jag förmodar att det rör sig om bergsmän. Finns det källor från Bergslagens bruk? Eller vart kommer uppgifterna ifrån? Domböcker, finns de så långt tillbaka som 1300-talet?

De senaste nya uppgifterna har jag kunnat hitta i Vreta Klosters kyrkböcker men hur jag sedan vet säkert att de verkligen handlar om min ana som levde och dog i Ljung det vet jag inte ännu. Och lite tråkigt är det ju att bara kontrollera vad någon annan har hittat.

Annonser
Published in: on oktober 9, 2009 at 8:09 f m  Kommentera  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/2009/10/09/anor-tillbaka-till-1300-talet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: