Om mormors släkt

Mormors släkt är den släkt som jag vet mest om. Dels för att det var mormor som uppmuntrade mig att släktforska och berättade själv mycket om sin släkt och dels för att jag kommit längst med den. det var den jag började med så att säga.

Mormors mormor, Klara Värja 1865-1942 var en färgstark kvinna. Redan hennes intåg i denna värd började dramatiskt. Barnmorskan trodde inte att barnet hade klarat förlossning och det blev lagd i en låda medan barnmorska pustade ut efteråt med en kopp kaffe. Till hennes förvåning började det gny ifrån lådan och det dödförklarade barnet var helt plötsligt ett levande barn. Därför fick hon namnet Klara, har mormor berättat för mig.

Det mest spektakulära jag hittat är nog mormors farfars fars (Nils Eriksson 1790-1867) första hustru (Maja Johansdotter f 1803) som med mat försökte förgifta sin man. Till att börja med visste jag bara att hon blev sänd till Norrköpings spinnhus för ”all tid” som det stod i husförhörslängden. För några månader sedan fann jag att Linköpings Universitet lagt ut databasen med fångrullor på Internet och där fann jag henne.
Nils gifte om sig med Margareta Persdotter 1802-1882 men Maja blev till sist frisläpp efter att hennes bror sökt nåd för henne men än har jag inte hittat henne efter frigivningen.

Annonser
Publicerat on februari 9, 2008 at 12:28 e m  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://brizzlo.wordpress.com/om-mormors-slakt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Om mormors släkt February 2008 5 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: