Om farmors släkt

Min farmor är ju en s k oäkting och det har jag skrivit om tidigare i ett inlägg. Läs om det här: https://brizzlo.wordpress.com/2008/02/02/farmor-en-oakting/trackback/

En annan kvinna som gör mig nyfiken är Katarina Wissman. Hon var gift med trädgårdsmästare Olof Nybom 1670-1750. Jag gissar att han var verksam på Hornö i Vallby socken och senare på Eka i Lillkyrka. Enligt husförhörslängden AI:2 Lillkyrka så var hon år 1757 62 år och född i Wiss. Vad förkortningen Wiss står för har jag ännu inte lyckats komma underfund med.

En annan person som jag lyckats dåligt med är skomakaren Anders Wahlbergs mor. När han bildar familj finns hon med enl husförhörslängden AI:4 Ängsö som änkan Katarina Wahlberg. Enligt samma längd är Anders född i Tillinge 1773 och där hittar jag att Olof Andersson och Kajsa Jansdotter i Stenstorpet under Mälby får en son som heter Anders. Jag kan följa Olof Och Kajsa till Vårfrukyrka och senare Enköpings-Näs men efter 1786 hittar jag ingenting. Anders och hans två systrar Brita f 1776 och Wendela f 1781 finns med i Rörslösa 1786 men sedan inget spår av dem förrän Anders dyker upp på Ängsö 1796. När blev han Wahlberg?

Kristian Broman 1706-1758 är jag också väldigt nyfiken på. Han skall enl db vara född på Djurgården i Stockholm men jag har inte hitta honom där för födelseboken gick inte att läsa. Jag gissar att han kommer från lite ”finare” familj för han gifter sig med Katarina Engria 1710-1761 i Litslena. Hennes far, Karl Enagrius 1664-1716, var länsman och kom ifrån en prästsläkt som jag ännu inte vet så mycket om. Hennes mor hetter Katarina Kock 1670-1756 och hennes släkt vet jag inget om mer än vad hennes föräldrar hette Johan Kock d 1674 och Elisabet Eriksdotter 1644-1714.

Länk till farmors anor.

8 reaktioner på ”Om farmors släkt

  1. Hej Britt
    Jag har en ide om Wiss-förkortningen som kan vara värd att kolla på. Det finns en socken i Småland som heter Vissefjärda ( stavas även Wissefjerda). Hoppas det kan vara någon hjälp för dig
    MVH
    Anna

      • Wiss är en ort eller plats namn. Klicka på internet:Wissfamily.net

        KORT HISTORIK
        Enligt sägen berättat av min farmor Ida Maria Andersdotter Nylund (f. Wiss 08.01.1891) skulle de första invånarna på gamla Wiss (Fiskarnäs) ha bestått av 2 eller 3 förlista sjömän som skulle ha landstigit på Wiss och byggt de första husen på Fiskarnäs, troligen i slutet av 1400-talet. Stockar från ett av de första husen finns bevarat i min sommarstuga på Wiss. I en av stockarna finns årtalet 1501 inristat. Sjömännen som enligt sägnen skulle ha landstigit var endera spanjorer eller italienare. De var mörka, brunögda och temperamentsfulla. Många av dagens Wissare fyller ännu dessa kriterier, 500 år efteråt, så det måste ha varit mycket starka gener de bar på. Några skriftliga belägg för detta har inte hittats men samma historia har berättats från olika håll.

        Sägnen berättar också att invånarna på Wiss skulle ha flytt ut i skogen under stora ofreden och att de ryska kosackerna skulle ha hittat dem när de dagtid hade tänt en brasa för att värma sig. Röken skulle ha lett ryssarna till gömstället. Ryssarna skulle ha slagit ihjäl flera personer och tagit flera barn och kvinnor till fånga. Fångarna skulle ha förts till Ryssland. En höggravid kvinna som inte orkade fly undan, hade gömt sig på en höskulle på Fiskarnäs och undkom oskadd.

        Mycket tyder på att Fiskarnäs inte brändes ner under stora ofreden. Ingen bonde från Wiss hade sökt skattebefrielse efter stora ofreden pga. nedbrända och plundrade hus. Efter stora ofreden (1714-1721) ca 1730 byggdes (ev. flyttades) de första husen till nuvarande Wiss.

        ”Gambestu”-huset torde vara det första huset som byggdes på ”nya” Wiss. Det var helt naturligt att man flyttade byn närmare vattnet. Landhöjningen hade gjort sitt och bysborna hamnade att transportera varor, bl.a. fisk långa vägar över land.

  2. Oj vad intressant!
    Jag funderade på om hon kommit med flyktingarna från Åland men Viss ligger en bra bit från Åland vad jag förstår.

    Lika så funderar jag på om inte hennes man också är från Finland för hans patronymikon är Esaiasson vilket verkar vara vanligare i Finland.

    Jag har ännu inte försökt mig på att släktforska på Finland så har du någon idé om hur jag går vidare med Katarina Persdotter Wissman född omk 1695 i Wiss och Olof Esaiasson Nybom född omk 1670 okänt vart så skulle jag vara tacksam.

  3. Hej! Vi har också släkt genom Christian Broman, det tycks som om flera grenar bott kvar i trakterna runt Litslena. Vi har jobbat en hel del på den delen av släktträdet. Kul att det är fler som forskar på detta. MVH Katarina

  4. Wiss är även ett soldatnamn som fanns i Dalsland bland annat, tror även det fanns i andra socken åxå då dom fick namn av Torpet som de arrenderade av bonden. I mina förfäders fall wissens torp i dalsland.
    mvh jenny

  5. Pingback: 2010 in review « Britts släktforskningsblogg

Lämna en kommentar